Thursday, May 26, 2005

Εκθεση-καταπέλτης

Κόλαφος για τις ΗΠΑ είναι η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Στην έκθεση της οργάνωσης γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα στο θέμα της προστασίας των μεταναστών. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί στην ετήσια έκθεσή της τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιεί δυο μέτρα και δυο σταθμά και καταφεύγει σε διαφορετικούς όρους για να περιγράψει τη μεταχείριση των κρατουμένων. Η έκθεση τονίζει ότι η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και η περιφρόνηση που δείχνουν προς το διεθνές δίκαιο ενθαρρύνουν την πρακτική των βασανιστηρίων και από άλλες κυβερνήσεις. Προειδοποιεί ότι καλλιεργείται ένα κλίμα στο κόσμο όπου οι διακηρύξεις για ελευθερία και δικαιοσύνη χρησιμοποιούνται για να προωθήσουν πολιτικές του φόβου και της ανασφάλειας.
Η γενική γραμματέας της οργάνωσης καυτηρίασε τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση Μπους να υπονομεύσει την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων και την κάλεσε να κλείσει το στρατόπεδο κράτησης στο Γκουαντάναμο. Σφοδρή ήταν η πρώτη αντίδραση του Λευκού Οίκου. Για γελοίες κατηγορίες έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Σκοτ ΜακΛέλαν και υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ηγούνται των προσπαθειών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ έχουν την ευθύνη για την απελευθέρωση 50 εκατομμυρίων ανθρώπων. Σε άλλα σημεία της έκθεσης της η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει την ατολμία της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει την κρίση στο Νταρφούρ του Σουδάν και καταγγέλλει την βία κατά των γυναικών, όπου αναφέρει το παράδειγμα της Τουρκίας. Παράλληλα επικρίνει τη Ρωσία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία.
Στο θέμα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κυρίως της Ελλάδας και της Ιταλίας εξακολουθούν να δίνουν έμφαση στο έλεγχο των συνόρων και στα μέτρα πρόληψης και όχι στην προστασία των μεταναστών από τους σύγχρονους δουλεμπόρους.
26/5/2005
http://world.flash.gr//cosmosl/2005/5/26/26039id/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home