Sunday, June 26, 2005

Μόνο για κάνα dvd οι εφημερίδες

Σε ένα βαρυσήμαντο άρθρο του, το β(λ)ήμα της Κυριακής κάνει κανονικά και με το νόμο ένα copy-paste (άντε βάλτε και μια ψιλομετάφραση) του άρθρου που (συμπτωματικά) έχω πριν 3 post απ' τον economist.
Μια ακόμη επιβεβαίωση του ότι από τις (ελληνικές) εφημερίδες, εδώ και πολλά χρόνια, δε μαθαίνεις ειδήσεις. Αν ένας τυχαίος άνθρωπος (δηλ. εγώ), με ένα παπαρολογικό σερφάρισμα του μισάωρου στο νετ διαβάζει ειδήσεις οι οποίες απλά αναδημοσιεύονται (και έχοντας πολύ λιγότερα ουσιώδη στοιχεία από την αρχική) σε ένα ΄έγκυρο΄ και ΄αναγνωρισμένο΄ κυριακάτικο φύλλο μετά από λίγο καιρό, τότε καλά κάνω και αγοράζω εφημερίδες μόνο για τις ελληνικές ταινίες που έχουν στα dvd. Πού είναι η στοιχειώδης έρευνα, μια στοιχειώδης ανάλυση από τον ίδιο το δημοσιογράφο? Όλοι (όλοι?) ξέρουμε ότι αντιγράφοντας (μιλάμε για αντιγραφή, έτσι 'στεγνά'...) πράγματα απ' το internet έχει κάνει άλλος την εργασία του στη σχολή, άλλος τη διπλωματική εργασία του και άλλος (σχεδόν) το διδακτορικό του. Σήμερα γεμίζεις χαλαρότατα 3-4 εφημερίδες από ενδιαφέροντα γεγονότα - αναλύσεις που υπάρχουν στο internet, ακόμα κι αν έχεις τόση σχέση με τη δημοσιογραφία όση και ο Γκούμας με το εξωτερικό φάλτσο.
Αλλά τι να μιλάμε τώρα για ένα χώρο που έχει 10000000000 έντυπα μόνο και μόνο για να 'σπρώχνουν' με το αζημίωτο διάφορους ευνοούμενους (πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, ανθρώπους της showbiz κλπ)... Είναι για να γελάει κανείς (που έλεγε παλιά και ο Συρίγος όταν σχολίαζε κάτι ματς με διαιτητή το Ζιχ - μας είχε κάψει με τους Ρώσους αυτός) η όλη κατάσταση...
Άντε, βγάλτε εκεί κανα cd, γιατί από ειδήσεις (πρωτογενείς και επεξεργασμένες) καλύτερα να ρωτήσω τον εβγατζή της γειτονιάς - θα ξέρει περισσότερα - και από πρώτο χέρι.

3 Comments:

Blogger S G said...

η αληθεια ειναι οτι απο τοτε που αρχισα να διαβαζω Εκονομιστ ολα τα νεα στις εφημεριδες μου φαινονται παλια (και κακογραμμενα).

αλλα να σημειωσω οτι ετσι εκοψα και τον Σπηγκελ στην Γερμανια ή τις γερμανικες εφημεριδες, ή τις ισπανικες εφημεριδες. Οχι οτι δεν ειναι καλυτερες απο το ΒΗΜΑ πχ, αλλα σε συγκριση με τις 3-4 καλες εφημεριδες του κοσμου (Εκονομιστ, ΦΤ, Wall street journal, New York Times, Neue Zuercher Zeitung :-), οι αλλες πασχουν.

ΥΓ πραγματικα το πως χρηματοδοτουνται ολα τα ΜΜΕ στην χωρα πρεπει να γινει αντικειμενο εισαγγελικης ερευνας...

6:25 PM  
Blogger pinky and the brain said...

γενικώς ο ελληνικός τύπος είναι αντιγραφές/κλεψιές από έντυπα του εξωτερικού τόσο σε ύλη αλλά και σε layout. δεν είναι το βήμα που είναι copy paste (το layout) της ισπανικής εφημερίδας el pais? διαβάζεις κάτι σε έγκυρο ξένο τύπο και μετά το βλέπεις άρθρο στις κατά τ'άλλα "σοβαρές" ελληνικές εφημερίδες. χάλι μαύρο. καμιά φορά πιστεύω δε ότι όλες αυτές οι εφημερίδες βγαίνουν για να τροφοδοτούν τις πρωινές εκπομπές στην τηλεόραση, αλλιώς δεν εξηγείται το φαινόμενο

10:07 PM  
Blogger isobel said...

τα δικά μου κίνητρα αγοράς εφημερίδας εκτός φυσικά από τα dvd είναι τα περιοδικά τύπου βημαdonna-γιατί άλλα περιοδικά μοδας I simply can't afford- αλλά τα ένθετα μαγειρικής, γιατί καλά η ενημέρωση -την καλύπτεις μέσω Internet- όμως βοηθά να διαβάζεις τις συνταγές, τα tips κ να βλέπεις κ την εικονογράφηση

1:46 PM  

Post a Comment

<< Home