Thursday, August 25, 2005

Απίστευτα και όμως γιαπωνέζικα

Αντιγράφω από την 'Καθημερινή':

Πέμπτη, 25 Aυγούστου 2005 http://www.ekathimerini.gr/
Mια μέθοδος προσλήψεων που δεν θα εφαρμόσει το AΣEΠ...
Aκόμη και για μια χώρα που φημίζεται για τα ιδιόμορφα εργασιακά της ήθη, όπως η Iαπωνία, η μέθοδος "στρατολόγησης" νέων υπαλλήλων που εφήρμοσε η ανερχόμενη εταιρεία διαδικτυακού εμπορίου ImageNet Co. θεωρείται πρωτοφανής. Oι ενδιαφερόμενοι -στην συντριπτική πλειονότητά τους απόφοιτοι πανεπιστημίων που αναζητούν την πρώτη τους δουλειά- κλήθηκαν να ανεβούν στην... κορυφή του όρους Φούτζι, σε 3.776 υψόμετρο, προκειμένου να υποβληθούν στη δοκιμασία της συνεντεύξεως από στελέχη της εταιρείας, αφού προηγουμένως θα είχαν αποδείξει πόσο αποφασισμένοι είναι να υπηρετήσουν με όλες τις δυνάμεις τους -ψυχικές και σωματικές- τον υποψήφιο εργοδότη τους.

"H εταιρεία μας θέλει να κατακτήσει την κορυφαία θέση στην αγορά, γι' αυτό και επιλέξαμε να εξετάσουμε τους υποψηφίους μας στο ψηλότερο όρος της χώρας", ήταν η "εξήγηση" που έδωσε εκπρόσωπός της.

H πρακτική, πάντως, μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικά σκληρή ή εκκεντρική, αλλά αποδείχθηκε αποτελεσματική: από τους 20 υποψηφίους για τις τέσσερις προσφερόμενες θέσεις, οι εννέα "κόπηκαν" στη μέση της εξαντλητικής πεζοπορίας, γεγονός που αύξησε τις πιθανότητες επιτυχίας των υπολοίπων. Kαι να σκεφτεί κανείς ότι αυτά συμβαίνουν σε περίοδο που η ανεργία στην Iαπωνία έχει πέσει στο κατώτερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών...

Σχόλιο: Αν αυτά τους τα κάνουν προτού τους προσλάβουν, δεν τολμώ να φανταστώ τι θα τους κάνουνε μετά την πρόσληψη στην εταιρεία. Μετά από αυτά ίσως δεν είναι μακριά η εποχή που η φράση "ρε 'συ, σ' αυτή την εταιρεία μιλάμε ότι σε γαμάνε" δε θα είναι ένα απλό σχήμα λόγου. Ίσως μάλιστα αυτό να ξεκινήσει από την πρωτοπόρο Ιαπωνία για την οποία ο μεγάλος P. J. O'Rourke είχε πει ότι εκεί "ξέρουν κάτι δικά τους σεξουαλικά κόλπα, τα οποία με λίγη καλή τύχη θα παραμείνουν για πάντα δικά τους"

1 Comments:

Blogger Unknown said...

- ringtone download free, best ringtones, hot ringtone free for download in here
- tonos para el celular, descargar tonos para llamada gratis, tonos de llamadas para celular

9:57 AM  

Post a Comment

<< Home